از آن جایی که شکل ساختمانسازی در دوران حاضر به سمت ترکیب ساختمانهای بلند و برجسازی پیش رفته است، کاملا بدیهی است که سیستمهای تهویه در ساختمانهای بلند نیز رونق بیشتری داشته باشند.
هواساز، چیلر و به طور کلیتاسیسات ساختمانی، با ساز و کاری مشابه نمونههای قدیمی تر خود، اما به شکلی مدرنیزهتر و کاربردی تر عمل میکنند. اما از آن جایی که این سیستمها، انرژی زیادی را میطلبند، لذا صرفه جویی در مصرف انرژی در این ساختمانها به اندازه ساختمانهای کوچک و کوتاه نیز مهم است.
از سوی دیگر برای برطرف نمودن نگرانیهای زیست محیطی، این ساختمانها نیز باید از نظر انرژی کارآمد باشند. درست به همین دلیل اهمیت استفاده از این سیستمها، این روزها بیش از پیش شدت گرفته است.
در نظر داشته باشید که برای انتخاب و نصب سیستمهای تهویه در ساختمانهای بلند و یا به کار بردن هواساز و غیره؛ باید ارتفاع را همیشه به عنوان یک فاکتور تعیین کننده در نظر داشت. در این گونه ساختمانها، هرگز نمیتوانیم فرمول مشابهی با آن چه در یک خانه ویلایی به کار میبریم را تکرار کنیم.
ارتفاع، سرعت وزش باد، دما در طبقات بالایی و غیره از موارد مهمی هستند که باید ضمن انتخاب سیستم تهویه و غیره به آن ها توجه گردد. غالبا این پارامترها به وسیله کارشناسهای اجرای سیستمهای تهویه اندازه گیری شده و سپس بهترین انتخابها به مشتریان ارائه میگردد.
از سوی دیگر شرایط محیطی که ساختمانهای بلند در آن قرار میگیرند نیز اهمیت دارد. به عنوان مثال، انتخاب سیستمهای تهویه برای ساختمانهایی که در مجاورت ساختمانهای دیگر و یا در بازتاب شیشهها قرار دارند، با سیستمهای تهویه ساختمانهایی که در محاصره بتون، آسفالت با دمای بالا و … هستند، کاملا متفاوت است.
یکی از بهترین و مدرن ترین سیستم تهویه در ساختمانهای بلند که می توانید انتخاب کنید، سیستمهای یکپارچه VRF هستند. این سیستمها بر پایه سیکل تبرید تراکمی عمل میکنند. این سیکل تبرید تراکمی، گاز مبرد یا همان گاز فریون را در کمپرسورها تبادل کرده و تبادل دما از طریق لولههای مسی به حرکت درآمده و به خروجیهای ساختمان میرسد.
این سیستم تهویه برای هر دو جریان هوای سرد و گرم کاربرد دارد. البته برای استفاده از این سیستم در ساختمان خود، باید پیشتر مشاورههای مربوطه صورت گرفته و سنجش میزان مصرف برق آن، انجام پذیرد. در غیر این صورت احتمالا با هزینههای گزاف برق بابت تعبیه این سیستم تهویه روبرو خواهید شد. معمولا برای رفع این موضوع مشاوران نصب سیستمهای تهویه، به جای نمونه برقی، به سراغ گازسوز کردن این سیستم رفته و آن را با منبع انرژی گاز نصب مینمایند.
سیستمهای تهویه آبی از جمله فن کویل، چیلر، مینی چیلر (که البته بیشتر در ساختمانهای کوچک و فضاهای کم مساحت مورداستفاده قرار میگیرند) و بویلر هستند. این سیستمها بر مبنای یک بخش مرکزی آب در ساختمان برپا شده و از طریق لولههای آب سرد، جریان هوای سرد را به وجود می آورند. به طور نمونه اگر تصمیم به نصب فن کویل داشته باشید، بهتر است بدانید که آب سرد در چیلر ایجاد شده و از مسیر لوله های تعبیه شده به فن کویلهایی که در طبقات مختلف قرار دارند، برسد. (همین موضوع در خصوص آب گرم و جریان هوای آن نیز صدق میکند.)
اما به هر ترتیب هر یک از فن کویلهایی که در طبقات و واحدهای مختلف نصب شدهاند، علی رغم دریافت گرما یا سرما از یک مشخص و مشترک، میتوانند تنظیمات جداگانهای داشته باشند. به طور مثال شما با یک نصب صحیح، میتوانید در طبقه ۱ از فن کویل نصب شده گرمایش دریافت کرده و همین سیستم در طبقه ۱۰، در حال سرمادهی باشد.
مجریان اسکان هزاره سوم
سقف روف فرم
ستبران طرح هزاره سوم
سازههای رویایی هزاره سوم
مجله سازیران
طرح ماندگار هزاره سوم
نشر علم عمران
سازههای آرمانی هزاره سوم