به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان تهران؛ سد Three Gorges عظیم و بحث برانگیز در رودخانه یانگ تسه در چین بزرگترین نیروگاه برق آبی روی زمین است. برای ساختن آن در مدت زمان 12 سال با هزینه پیشبینی شده در هر نقطه بین 28 تا 88 میلیارد دلار آمریکا، 40،000 کارگر طول کشید. هزینه واقعی ناشناخته است این سنگینترین سازه بتنی روی زمین است. چشم انداز این سد غول پیکر برای اولین بار در ذهن Sun Sun Yat-sen در توسعه بین المللی چین در سال 1919 ریشه دوانده است.
مردم چین و دولت از موفقیت سد تاکنون بسیار افتخار میکنند و آن را شاهکار مهندسی چینی میدانند. این چراغ انرژی قابل تجدید است و هر ساله جایگزین سوزاندن 30 میلیون تن زغال سنگ میشود. این سد از انبوه بتن و فولاد ساخته شده است. طول آن 1.4 مایل و بالای سد 607 فوت از سطح دریا است. در این پروژه از 16 میلیون متر مکعب بتن و فولاد کافی برای ساخت 63 برج ایفل استفاده شده است. 34 ژنراتور آن ، هر یک از آنها 6000 تن وزن دارند، ظرفیت انرژی کلی 22.500 مگاوات را تولید میکنند که برای 60 میلیون چینی برق کافی است.
سد Three Gorges همچنین دارای آسانسور و قفل کشتی است تا تعداد زیادی کشتی حمل و نقل را که در رودخانه یانگ تسه جریان دارد، در خود جای دهد. بارهای معمولی از قفل ها عبور میکنند، در حالی که کشتیهای مسافری از بالابر کشتی عبور میکنند ، که فقط در طول 36 دقیقه طول میکشد.
اما سد از نظر منتقدین کم نبوده است. ساخت این سد 1.3 میلیون نفر را آواره کرده و بسیاری از مناطق حفاری تاریخی را تخریب کرده است. در طی ساخت آن صد کارگر کشته شدند. اما به نظر میرسد عوارض زیادی در محیط زیست وجود داشته باشد، که شروع به نشان دادن علائم آسیبپذیری میکند. واقعیت این است، هیچ کس نمیداند چه تأثیر طولانی مدت چنین سدی غول پیکر روی محیط زیست خواهد گذاشت. به نظر میرسد که جمعیت ماهی رو به کاهش است و آلودگی در حال شکلگیری است زیرا طبیعت خود تمیز کننده رودخانه توسط سد خفه شده است.
ایجاد فشار بر روی زمینی که مخزن سد در آن قرار دارد، موجب لغزش بسیاری از زمینها شده است که یکی از آنها باعث فرو ریختن سد آبی دیگر در منطقه شده است. همچنین مخزن آب در بالای دو خط گسل مختلف قرار دارد و به دلیل افزایش فعالیت لرزهای مقصر شناخته شده است. تغییر سطح آب گسلها را فشار میدهد.
همچنين رسوباتي كه در آن ساختمانهاي حياتي وجود دارد، در پشت سد ساخته ميشوند و براي تغذيه محصولات زراعي و حيات وحش به رودخانه فرستاده نميشوند. مهندسان سد راهی برای عبور برخی از رسوبات از سد طراحی کردهاند، اما تخمین زده میشود که 30-60٪ از آن هنوز در دام سد بماند. این باعث ایجاد انواع مشکلات در اکوسیستم میشود.
مجریان اسکان هزاره سوم
سقف روف فرم
ستبران طرح هزاره سوم
سازههای رویایی هزاره سوم
مجله سازیران
طرح ماندگار هزاره سوم
نشر علم عمران
سازههای آرمانی هزاره سوم