برجهای دوقلوی پتروناس در شهر کوالالامپور پایتخت کشور مالزی از معروفترین آسمان خراشهای دنیا به شمار میرود که دارای شهرت جهانی است. امروزه این برجهای دوقلوی زیبا و معروف با ارتفاع 452 متری خود باعث شده است به یکی از نمادهای اصلی این کشور و همچنین پایتخت آن تبدیل شود و اینکه برجهای پتروناس توسط یک معمار برجسته آرژانتینی به نام سزار پلی (Cesar Pelli) ساخته شده است که در نوع خود بی نظیر است.
در سال 1992 میلادی این کشور تصمیم گرفت که چهره پایتختش کوالالامپور را یک تغییر چشمگیر دهد و آن را به سمت مدرن شدن پیش ببرند که قطعا هم موفق شدند، این برنامه مهم نیاز داشت تا ساختمانهایی در شهر ساخته بشود تا نمادی از قرن 21 را داشته باشد و ظاهری متفاوت با آن چه تا به حال در هیچ جای دنیا نه دیده شده باشد نه وجود داشته باشد. این پروژه در تاریخ 1 ژانویه سال 1992 میلادی کلید خورد.
برای رسیدن به این تصمیم و هدف بزرگ نیاز بود تا بهترین معماران از سراسر دنیا گرد هم بیایند و با هم فکری متفاوت کنند، در مهمترین قسمت یعنی طرح و ایده این سازه، از یک طراح و معمار آرژانتینی به نام "Cesar Pelli" معروف که در پروژههای زیادی در آرژانتین همکاری داشته است استفاده شد.
ضمنا او طرح ساختمانهای دوقلوی پتروناس را طراحی و ارائه کرد (طراحی سازه) و بعد از انتخاب شدن ایده و طرحش کارهای اولیه برای رسیدن به هدف آغاز گردید و ابتدا در ماه ژانویه 1992 میلادی آزمایشات و بررسیهای مختلفی صورت گرفت تا بهترین مکان را برای ساخت چنین سازهای با عظمت و باشکوه انتخاب شود.
در نهایت ساخت این دو برج با هزینهای بالغ بر 6.1 میلیارد دلار در سال 1998 میلادی این برجهای زیبا و محصور کننده به پایان رسید و در تاریخ 1 اوت 1999 به طور رسمی با حضور رئیس جمهور وقت کشورمالزی افتتاح شد و برجهای دو قلوی پتروناس تبدیل شدند به نمادی از پیشرفت اقتصاد در کشور مالزی که باعث شده است که سالانه هزاران گردشگر برای دیدن این سازه پر ابهت به کشور مالزی سفر نمایند.
معرفی برجهای پتروناس
تماشای آسمان خراش های زیبا و منحصر به فرد کوالالامپور در شب صحنه ای تکرار نشدنی برای گردشگران است که لذت این سفر را دوچندان میکند. این آسمان خراشها 452 متر ارتفاع دارند که تا سال 2004 میلادی به عنوان بلندترین سازههای جهانی شناخته شده و به ثبت رسیده است و در حال حاضر دو برج پتروناس در رتبه سیزدهمین لیست بلندترین برجهای دنیا قرار گرفته است.
برج های دوقلوی پتروناس در پایتخت مالزی یعنی کوالالامپور مالزی ساخته شده و این سازه بینظیر که امروز نمادی از کشور مالزی است که هر گردشگری را جذب خود می کند. تعداد طبقات هر برج ۸۸ طبقه است و در کل ۷۸ آسانسور فعال در دو برج ساخته شده است که شما امکان رفتن به هر طبقه آن را داشته باشید.
این دو برج دو قلو و یک اندازه هستند و چیزی که باعث خاص بودن این آسمانخراشها شده است و آن شگفتی و پیچیدگی در ساختار بی نظیر آن است. همچنین پلی که طبقات 41 و 42 این دو برج را به هم وصل میکند که طولی در حدود 56 متر و ارتفاعی در حدود 175 متر از سطح زمین را دارد که دیدن آن از نزدیک قطعا شما را شوکه خواهد کرد و در ضمن قسمت تهتانی این دو سازه هم با یک مرکز خرید معروف به نام سوریا به هم مرتبط می شوند که بسیار هم طرفدار دارد.
درست است که امروز برجهای دوقلو پتروناس کاربردی اداری دارد اما با این وجود باز هم جزو یکی از پر بازدیدترین مناطق گردشگری در مالزی قرار گرفته است و اینکه کشور مالزی را با برجهای دو قلوی پتروناس میشناسند.
جالب است بدانید که تا قبل از سال 1998 میلادی لقب بلندترین آسمانخراش دنیا از آن برج سیزر در ایالات متحده آمریکا بوده است اما پتروناس موفق شد بین سالهای 1998 تا 2004 میلادی لقب بلندترین ساختمان دنیا را از آن خود کند اما با ساخته شدن آسمان خراش تایپه 101 در چین به عنوان مرکز جهانی مالی با ارتفاع 449 متر این لقب را از پتروناس گرفته شد اما همچنان لقب بلندترین برج دو قلوی دنیا از آن پتروناس است که گردشگران از آن استقبال بی نظیری میکنند.
برای ساخت برجهای دو قلوی پتروناس از اهالی فن و متخصصان بسیاری از کشورهای مختلف دنیا کمک گرفته شده است مثل کانادا، آمریکا، برزیلو ... و اینکه پروژه ساخت برجهای دو قلو به دو شرکت مختلف واگذار گردید تا آن ها بطور همزمان ساخت هر دو برج را شروع کنند و در یک زمان به پایان برسانند.
ساخت برج غربی را یک شرکت ژاپنی به نام JA Jones Construction Co به رهبری فردی به نام Hazam انجام داد و برج شرقی را نیز یک شرکت کرهای به نام Samsung CT Corporation ساخت و ضمنا این دو شرکت استخدام شده بودند تا بدون هیچ وقفهای و در سریعترین زمان ممکن برجهای پتروناس را تکمیل کرده و به اتمام برسانند و آن ها هم در یک رقابت نفس گیر ساخت را پیش بردند و شاید برایتان جالب باشد بدانید که در نهایت شرکتی که رقابت را برنده شد شرکت کرهای بود.
دو شرکت متصدی ساخت برجهای پتروناس مشغول به کار بودند تا این که مشخص شد بعضی اعداد و ارقام با هم هماهنگ نیستند و مشکل این جا بود که زمانی که برج دوم را در طبقه 72 بررسی کردند متوجه شدند که به صورت صاف و عمودی ساخته نشده بود و کمی انحراف نیز دارد و این انحراف در حدود 25 میلی متر (98/0 اینچ) بوده است.
شاید این مقدار انحراف اصلا به چشم شما بینندهها نیاید اما باید هر چه سریعتر بر طرف میشد چرا که مطمئنا در آینده این برج را با چالشهای بسیاری روبرو میشد. برای این که این مشکل برطرف شود 16 طبقه باقیمانده را 20 میلی متر (79/0 اینچ) در جهت عکس انحراف قبلی ساختند که این مشکل را برطرف کنند.
همچنین راه دیگر ساخت یک پل میان دو برج بود که باید انجام میشد و البته برای این کار از نقشه برداران متخصصان بسیاری که همگی اهل فن و با تجربه بودند استفاده کردند تا بتوانند این مشکل را به بهترین شکل ممکن بر طرف نمایند و موفق هم شدند.
اولین نکته در مورد ساختار پیچیده و شگفت انگیز این برج این است که از آهن و شیشه استفاده شده و هر برج 88 طبقه و منارههایی با ارتفاع 30 متری را دارد و در ساخت اسکلت فلزی این سازه بی نظیر 26 هزار تن آهن به کار رفته است و در این زمینه هم برجهای پتروناس بزرگترین سازه فلزی است که تا به حال در جهان طراحی و ساخته شده است.
عملیات پیریزی پتروناس در زمینی به مساحت 5/1 هکتار صورت گرفت، زمینی که در قبل از ساختن این برجها یک پیست اتومبیل رانی بوده است. طی این عملیات حجمی معادل 70 هزار تن بتن در سه روز متوالی پیریزی شد چراکه این بزرگترین عملیات پیریزی است که به این صورت در یک سازه در دنیا صورت گرفته است.
مهم است بدانید که این برج با این مشخصات نمیتوانست در برابر زلزله دوام بیاورد پس لازم بود برای این موضوع هم فکری بکر شود، برای مقاومسازی پتروناس در برابر زلزله از 14 دمپر (Damper) وسیله ای که در خرپاهای مورب سازه قرار میگیرد و مانند کمک فنر اتومبیل عمل میکند و لرزش ساختمان را در طول زلزله تا حد بسیار زیادی کاهش میدهد استفاده شد که از این نظر هم شهرت جهانی پیدا کرد.
ضمنا همانطور که این برج در ظاهر بسیار زیبا و در ساختار خاص، پیچیده و هنرمندانه است میتوان حدس زد که فضای داخلی آن هم میتواند باعث تحسین و شوکه شدن بازدیدکنندگان شود.
داخل این برج با الهام از فرهنگ مالزی طراحی شده است و سنت و معماری خاص مالزی در آن کاملا رعایت شده است و می توان یکپارچگی در عناصر به کار رفته در طراحی و ساخت فضای داخلی آن را به وضوح دید و اینکه جلوه این سنت و فرهنگ کشور مالزی را میتوان به طور مخصوص در سالنهای ورودی و سالنهای انتظار نیز دید.
مجریان اسکان هزاره سوم
سقف روف فرم
ستبران طرح هزاره سوم
سازههای رویایی هزاره سوم
مجله سازیران
طرح ماندگار هزاره سوم
نشر علم عمران
سازههای آرمانی هزاره سوم